fredag 22 juli 2011

Fläskfilégryta med svamp

Är just hemkommen efter en tur i skogen. En rejäl skörd med gula kantareller blev det! Meningen var att vi skulle plocka blåbär men det var för myggigt och så blev vi taggade att leta kantareller vartefter vi hittade dem!
Nu kommer väl bloggen att innehålla en del svamprecept framöver... Men recptet jag bjuder på idag innehåller faktiskt champinjoner och inte kantareller.
Meningen idag var att jag skulle prova ett annat recept men eftersom frysen ätit upp den andra filén så gick inte det. Den här goda grytan hittade jag i Bonniers nya kokbok men jag hoppade över en liten burk pimiento som jag inte ens vet vad det är....


4-5 portioner
500 g fläskfilé
2 msk smör eller margarin
1 tsk salt, vitpeppar
200 g färska champinjoner eller en burk hela champinjoner
2 gula lökar
1 skiva rökt skinka, 1/2 cm tjock
3 dl vatten eller buljong+ eventullt svampspad
2 dl grädde
3 msk vetemjöl

Skär filén på snedden i 1 1/2-2 cm tjocka skivor. Tryck ut dem lätt med handen. Bryn en del av margarinet i en stekpanna och bryn köttet på båda sidor. Krydda med salt och nymald vitpeppar. Lägg över det i en gryta. Skölj chmpinjonerna och dela dem i fyra klyftor eller låt svamspadet rinna av från burken. Skala löken(skär stor lök i klyftor) och skär skinkan i strimlor. Fräs svamp lök och skinka i resten av matfettet några minuter. Häll sedan allt över fläskfilén. Häll på buljong och låt rätten sjuda 12-15 min under lock. Vispa samman grädde och mjöl, häll redningen i grytan, rör om och låt den sjuda ytterligare 2-3 min.
Servera med ris eller potatis.

1 kommentar:

  1. Väldigt bra recept! Gjorde den idag, jätte god blev den :) Ändrade några små saker, istället för champinjoner hade jag färska kantareller, istället för matgrädde hade jag creme fresch laktosfri :) Samt tillsatte jag lite paprikapulver för färg och persilja :) Mmmm vad gott! Tack för receptet! Jammiiiii!

    SvaraRadera