lördag 9 juli 2011

Britatårta

Kärt barn har många namn! Britatårta, Pinocciotårta, marängtårta är några av de namn jag hört.
Jag gjorde den här mumsiga tårtan till min födelsedag för en vecka sedan och det blev jordgubbar på. Självklart ska det vara jordgubbstårta när man fyller på sommaren!
Mamma gjorde den här tårtan väldigt ofta när jag var liten, även mormor och ibland farmor så jag har varit trött på den ett längre tag men nu tycker jag att den är god igen. Du kan använda vilka bär du vill, ananas eller rivet äpple går också bra.
Jag tyckte förstås den var lite snål i storleken men man kan alltid dubbla receptet.


8-10 bitar

75 g matfett
1 dl socker
4 äggulor
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
2 msk mjölk

Maräng:
4 äggvitor
2 dl socker
25 g mandelspån
Fyllning:
3 dl vispgrädde
1/2 liter jordgubbar

1. Rör matfett och socker smidigt.Tillsätt äggulorna en i taget under omrörning.
2. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten tillsammans med mjölk. Bred ut smeten i en långpanna med bakpapper.
3. Vispa äggvitorna till hårt skum.Vänd ner sockret och bred marängen över bottnen.
4. Strö på mandelspån och grädda i 150 grader i45 min. Låt kallna.
5. Dela tårtan på mitten och bred vispad grädde på ena bottnen. Strö på skivade jordgubbar.
6. Lägg på den andra bottnen och garnera med jordgubbar.

2 kommentarer:

  1. kan man göra denna dagen innan? elelr ska den helst ätas samma dag?

    SvaraRadera
  2. Godast är den väl helt färsk! Vill du göra den i förväg så rekommenderar jag dig att baka bottnarna men att inte fylla tärtan förrän vid serveringsdags.

    SvaraRadera