tisdag 30 augusti 2011

Amerikanska pannkakor

En alldeles utmärkt söndagsfrukost är vad det här är! Eller brunch förstås fast vi äter sällan brunch... Eller aldrig!
Gott var det i alla fall tyckte jag som normalt inte gillar pannkakor. De här var liksom lite mer att bita i, inte som ett vanligt degigt mjölskynke.
Och så är ju tillbehören så goda. Färska bär och lönnsirap! Funkar säkert med frysta också.
Receptet kommer från Första kokboken i världen.


4-6 pers
4 msk smör
2 1/2 dl mjölk
2 ägg
3 deciliter mjöl
1 msk socker
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
2 msk matolja

1. Lägg smöret i kastrullen och låt det smälta på svag värme. Häll i mjölken och låt den bli fingervarm.
2. Knäck äggen i bunken och vispa ihop. Häll i mjölken och vispa det jämt.
3. Blanda mjölet med socker, bakpulver och salt i litermåttet och rör om ordentligt med en gaffel. Häll ner i bunken med smet.
4. Rör om med en täsked. Smeten ska vara ganska klumpig och klimpig, annars blir pannkakaorna för hårda. Rör bara tills allt mjölet har blandats ner i smeten.
5. Häll en matsked olja i stekpannan och vicka runt den så den täcker pannan. Sätt på medelhög värme. Börja inte steka förrän pannan är varm.
6. Häll knappt en halv slev pannkakssmet mitt i stekpannan. Vänta tills det bildas små bubblor på sidorna och mitt på pannkakan. När pannkakan är täckt med bubblor kan du vända på den och steka andra sidan. Pannkakan ska vara gyllenbrun. Låt den steka i en halv minut till. Lägg upp på en tallrik och täck med en ren kökshandduk så håller de sig varma.
7. Det går bra att steka flera pannkakor samtidigt. Häll i tre eller fyra klickar med pannkakssmet runt om i stekpannan och passa så att de inte glider ihop.
8. Servera pannkakorna med detsamma med en liten klick smör och lönnsirap.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar